TED – Tehnike učenja za decu

TED je praktični  program koji se sastoji od četiri treninga čiji je cilj da kod dece, u najranijem školskom uzrastu spreči nastanak problema u učenju.

Gubitak motivacije, pažnje koncentracije, slabljenje sposobnosti pamćenja, prisećanja i razumevanja, bezvoljnost redovno prati školsko učenje. Zašto je to tako? Zbog toga što deca ne nauče efikasne tehnike učenja, već im se od početka školovanja govori šta da uče, a ne i kako to da urade.

Smisao TED-a je da da odgovor na pitanje: kako se uči i da decu i roditelje osnaži za učenje pre nego što pravi problemi nastanu sa dvanaestom godinom.

RTV Vojvodina – Škola u kojoj se uči lakše 

Da li znate da:

 • Svako četvrto dete ima problem sa čitanjem, a  ono čini polovinu procesa učenja
 • Više od 95% odraslih ne zna kako da logički uči i odvaja bitno od nebitnog
 • Manje od 20% ljudi smatra da ima dobro pamćenje i prisećanje
 • Manje od 30% odraslih efikasno organizuje učenje

Treninzi

U okviru TED-a postoje četiri  treninga pomoću kojih rešavamo ove probleme.

 1. Modul 1 – Tehnike Čitanja – osam radionica kroz koje rešavamo probleme u čitanju, razvijamo koncentraciju i motivaciju i usvajamo osnovnu tehniku brzog čitanja. (1 dan – 6 sati, 2. dan – 4 sata)
 2. Radionice – Mape Učenja – četiri radionice kroz koje, na praktičnim primerima iz škole deca usvajaju tehniku “Mentalnih Mapa” i dobijaju recept kako da uče sa razumevanjem, povećaju sposobnost prisećanja, odvoje bitno od nebitnog i kako da ponavljaju ono što su naučili. (4 sata)
 3. Radionica – Tehnike Pamćenja – trening tokom kojeg učenici usvajaju tehnike pomoću kojih mogu lakše da pamte definicije, nabrajanja, pesmice ili bilo koje druge podatke. (4 sata)
 4. Finalna Radionica – Organizacija učenja – trening koji sjedinjuje sve ostale i uči decu kako sve alate koje su naučili primene za dobijanje što efikasnije tehnike učenja. (4 sata)

Vežbaonica

Nakon treninga deca vežbaju naučene veštine prema programu koji predavač priprema i objašnjava i učesnicima i roditeljima. Vežbanje traje tri nedelje. Dnevno je potrebno vežbati nekoliko minuta.

Opšte napomene o treningu

 • Trening deca pohađaju samostalno (bez roditelja). Roditelji se pridružuju treningu na poslednjem segmentu, da bi naučili kako da nadgledaju uvežbavanje tehnike.
 • Učenici dobijaju materijal na treningu.
 • Roditelji dobijaju uputstvo za praćenje vežbanja dece
 • Trener stoji na raspolaganju za konsultacije mejlom, putem chat-a, ili telefonom
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone