TEXTNajveći problem kod spremanja prijemnog, ili bilo kog ispita, je to što ni maturanti ni roditelji ne znaju koje probleme imaju.

Oni znaju da imaju veliki izazov, zbog kojeg imaju tremu, napade panike ili blokirajuće periode, ali kada bismo ih pitali sa čime konkretno imaju problem – ne bi znali da nam kažu. Ovakav problem se u psihologiji naziva problemom generalizacije ili “preplavljivanja” (overwhelm) gde neko oseća kao da je prekriven problemom, iako zapravo ima nekoliko stvari koje mu prave neprijatnosti i koje automatski “kopira” na sve stvari u životu. U sučaju prijemnog ispita, kao jedne očigledne životne prekretnice mi imamo slučaj dvostrukog preplavljivanja – jer u istoj dubiozi se nalaze i deca i roditelji.

Koji su to “realni” problemi koje imamo prlikom išekivajna “juna”?

  • Na prvom mestu to je organizacija učenja – skup postupaka koje bi trebalo da uradimo kako bismo u najkraćem vremenu naučili što više materije.
  • Drugi je motivacija – problem što nas u kratkom periodu savlada dosada, pa izgubimo interesovanje, ili, ako je ispit blizu – što nas savlada strah u dve varijante. Jedan se zove panika – ili pokušavanje beskrajno puno beskrajno beskorisnih akcija. Drugi je nazvan “užasom” koji iskusimo kada se nađemo, npr. ispred pitbula koji reži – pa se zaledimo.
  • Treći problem je to što nemamo pojma kako izgleda “recept za učenje”. Ne znamo kada da učimo, koliko dugo, kada da planiramo, kada da čitamo, kako da pamtimo, kada se odmaramo, kada obnavljamo…

Dakle, glavni problemi su organizacija, strah i nedostatak strukturiranih veština – šta, kada i kako treba da radimo da bismo imali optimalni rezultat.

Brzo čitanje je program koji smo razvili kako bi pogodovao ovakvim situacijama – blizini ispitnog roka na studijama, polaganju prijemnog, pravosudnog ili državnog ispita,  onda kada nam je potrebno rešenje koje će biti jezgrovito i korisno i koje ćemo moći da primenimo odmah. Organizujemo ga već osam godina i do sada imamo stotine mladih ljudi, koji ne samo da su položili prijemne, nego i diplomirali na fakultetima, ili završili srednje škole i upisali studije.

 

 

To je trening koji traje dva dana po šest sati, na čijem kraju svaki polaznik ume da motivisano uči oko 30-40 % brže nego pre treninga. Drugim rečima, kada naučite Brzo Čitanje dobijate još 1/3 dodatnog vremena za učenje i samim tim bolje rezultate.

Konkretno na treningu se usvajaju sledeće stvari:

  1. Tehniku Efikasnog Čitanja
  2. Strategije Organizacije učenja
  3. Strategije obnavljanja

Ove tri stvari su više nego dovoljne da odmah nakon treninga učenje postane znatno brže i fokusiranije.

Ukoliko Vam je potreban konkretan savet kako da učite ili želite da se prijavite na neki od treninga Efikasno učenje (Brzo čitanje, Mape uma, Tehnike pamćenja), kako biste lakše položili prijemni kontaktirajte nas na broj: 0640830367 (dostupni smo i putem Vibera). Osim telefonom možete da nas kontaktirate i putem mejla igor.rakic@proja.co.rs ili preko Fejsbuka “Škola Intelektualnih Veština”.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone