Bekstvo iz zatvora

23 APRIL – 11 JUN 2015

osmonedeljni mentorski projekat za ubrzavanje polaganja ispita

VOĐA PROJEKTA: Igor Rakić, osnivač Škole intelektualnih veština

Četiri studentska problema

U proteklih 15 godina radio sam sa više od 10000 studenata koji su, iznenađujuće ili ne, imali gotovo identične obrasce problema u učenju koji je svode na četiri kategorije:

  1. Nemaju dobro Resursno stanje za učenje: nisu koncentrisani, motivisani, imaju stav kako nisu dobri studenti, kako neće položiti ispit, kako je učenje u biti dosadno, svrha učenja je polaganje ispita, pod stresom su, nezadovoljni su, imaju nizak stepen samopouzdanja i samopoštovanja, itd.
  2. Nemaju dobro programiran i na nesvesnom planu usađen Cilj učenja – zbog čega je učenje neorganizovano, oduzima previše energije, dovodi do zamora, lošeg odnosa između uloženog truda i rezultata, utiče na dodatno formiranje nezadovoljstva, itd
  3. Odlažu učenje (prokrastinacija), umesto učenja rade „zamenske“ zadatke (na primer dobijaju „napad“ raspremanja kuće, empatije prema prijateljima ili članovima porodice) i nemaju adekvatne alate za učenje (tehnike učenja)
  4. Nefleksibilni su i neotporni na promene u odnosu na njihov plan zbog čega zbog prepreka – skreću sa kursa svog cilja ili, što je češće odustaju od cilja

Ono što je dobro kod ova četiri paterna je to što su oni gotovo identični kod svih studenata – što nam govori da oni zapravo nemaju problem u učenju, nego posledicu kolektivnog pogrešnog vaspitanja i treninga koji su imali tokom odrastanja. Sve što je greška – može da se ispravi adekvatnim treningom.

Zbog ovo uvida koji sam stekao, prošle sam godine pokrenuo mentorski projekat koji sam nazvao „Bekstvo iz zatvora“ koji je dao odlične rezultate i rešen sam da ga ponovim i ove godine

Pobeći iz zatvora!

Cilj „Bekstva iz zatvora“ je da studentima asistiram da se pokrenu, fokusiraju se i ostanu u stanju učenja tokom priprema za junski ispitni rok.

„Bekstvo iz zatvora“ je intenzivni grupni program koji, kroz praktične strategije za organizaciju učenja i kroz set motivacionih taktika, pomaže studentima da uče fokusirano i istrajno, pomaže prilikom gubitka energije za učenje, u slučajevima preintenzivne treme i sl.

Moj cilj je da svako ko prođe kroz metorski „kamp“ nauči da prepozna i aktivira potencijal koji ima, da prevaziđe „blokade“ i da utrenira efikasne strategije učenja koje će mu značiti ne samo tokom ovog, nego i u svakom narednom ispitnom roku.

Učesnici

Ove godine ću raditi sa grupom od 12 studenata. Program ćemo početi sa više učesnika, ali će se kroz prve dve nedelje izvršiti „samoselekcija“ i u ekipi za polaganje ispita će ostati samo oni koji su zaista predani svom cilju i koji zaista žele da postignu izuzetne rezultate.

12 Samoodabranih

Moje metode su jako jednostavne. Verujem da svako poseduje sve resurse koji su mu potrebni da bi postigao bilo šta, koje lako možemo da aktiviramo kroz mentorski rad. Smatram da mi imamo ne samo pravo nego i obavezu da iskoristimo svoje potencijale. Zbog toga, iako bi neko način na koji radimo okvalifikovao kao spartanski, iz iskustva prethodnih grupa vidimo da je upravo takav put doprineo tome da ljudi, potpuno „zakopani“ u stagnaciji u 8 nedelja daju po 4 ispita (tokom prošlogodišnjeg „Bekstva iz zatvora“ tokom sedam nedelja 12 učesnika je položilo 49 ispita).

Postoje samo dve stvari koje svaki član Ekipe treba da savlada: Algoritam Efikasnog Učenja u 4 koraka i šta treba da radi kada on sam ili neki drugi  član dožive „blokadu“. Ove dve stvari dovoljne su da se bilo koji prosečan student pretvori u „učeću mašinu“ i da kroz nekoliko nedelja novostečene veštine podigne na nivo navike.

NAPOMENA: Za učešće u „Bekstvu“ nije potrebno predznanje o tehnikama učenja koje radimo u Školi.

Plan Bekstva

„Bekstvo iz zatvora“ počinje 23. aprila i traje do 12. juna. Mentorske sesije radimo jednom nedeljno – četvrtkom od 11h do 12 i 30h od sat i po vremena, tokom koje grupno prelazimo kroz zadatke koje je svako do učesnika preuzeo na sebe dajemo analizu i savete po pitanju problema ili šansi za napredak. Potom prelazimo kroz neki koristan alat za učenje, podižemo motivaciju i na kraju svaki učesnik definiše i preuzima odgovornost za svoje akcione korake do sledećeg puta. Cena svake sesije je 2000 dinara. Potrebno je učešće na svakoj od 8 sesija, ukoliko želimo da projekat postigne svrhu.

Prijava

Prijava za učešće na projektu se vrši na moj mejl igor.rakic@proja.co.rs.

Za prijavu je potrebno poslati:

  1. ime i prezime
  2. mejl i broj telefona
  3. fakutet i godina studija
  4. datum rođenja
  5. par rečenica o tome zašto se prijavljujete

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone