Call centar +381 63 7 114 280 | info@intelektualnevestine.rs

Ko su Maperi?

Maperi su osobe utrenirane da u procesu učenja kombinuju niz mentalnih veština pomoću kojih svaku materiju pretvaraju u slike koje pamte, povezuju i prisećaju ih se veoma brzo.

 

Šta su Mentalne Mape?

colored_branchesMentalne Mape su tehnika vizuelnog učenja.

Počivaju na sedam mentalnih principa među kojima su, na primer vizuelizacija, kreativnost i dedukcija koje omogućavaju da jedan Maper nauči kako da “razgovara” sa svojim umom i da sa lakoćom uči, pamti, povezuje, selektuje najvažnije podatke, skladišti ih i “priziva” potpuno jednostavno i lako.

Zašto mom učenju treba mapiranje?

7 plus minusMi smo “vizuelna” bića. Istraživanje koje je pre više od pola veka sproveo Alfred Marabijan pokazuje da je 56% pažnje usmereno na ono što vidimo, a samo 7% na ono što je sadržina informacija koje primamo. Dakle, ako učimo vizuelno, naš um će raditi daleko bolje.

Naš um prirodno uči deduktivno – od opštih stvari ka detaljima. Kod Tradicionalnog učenja naučeni smo da učimo od detalja ka celini – tj induktivno. Mi imamo problem kada treba da povežemo “previše” činjenica i celinu. Praktično nakon sedme informacije naš um se pasivizira i mi gubimo koncentraciju.

 

Kako Mape utiču na porast koncentracije?

Mape povezuju logiku i kreativnost, racionalnost i imaginaciju. Koncentracija je fenomen koji se dešava upravo tada – kada naše logičko-racionalne i kreativno-intuitivne sposobnosti rade sinhronizovano.

 

Koliko bolje pamtim ako koristim mape?

pamcenjeIstraživanja rađena u jugoslovenskoj Mensi 90 tih godina prošlog veka pokazuju da pojedinac prosečnih intelektualnih sposobnosti slike (dijagrame) pamti oko 80 puta brže nego izgovorene, zapisane ili pročitane reči.

Interesantno je da isto važi i za natprosečno inteligentne pojedince.

 

Kada neko postaje Mentalni Maper?

slon visiDa bi neko postao Mentalni Maper, potrebno je da prođe osnovnu obuku “Mentalne Mape” i da napravi minimum 60 mapa – čime smatramo da je generisano dovoljno iskustvo da bi neko mogao da promeni navike.

Maper može da postane bilo ko stariji od 10 godina. Mlađa deca od recimo 7, 8 ili 9 godina mogu da nauče Mapiranje uz prilagođavanje metodologije predavanja njihovom uzrastu i tome da znamo da oni u tom periodu još uvek formiraju logičke mehanizme.

 

Kada ću moći da vidim prve rezultate?

Prve rezultate ćete imati tokom prvog dana treninga, kada ćete primetiti da vam se produžavaju periodi koncentracije i da vam je pažnja dublja.

Nakon toga, tokom drugog dana, ćete primetiti kako se sećate preko 85% onoga što učite (prosek nekog ko nije Maper je 40-45%)

Sedam dana nakon treninga, trebalo bi da primetite povećanje brzine u učenju, jer ste usvojili i podigli na nivo automatizma niz motoričkih veština koje ste učili na treningu.

Nakon dve nedelje, vi mapirate veoma kompleksne klasifikacije i detalje, počinjete da eksperimentišete sa sopstvenim tehnikama.

Posle tri nedelje – vi postajete Maper.

Nakon sedam meseci aktivne primene trebalo bi da možete da mapriate Mentalno, dakle “u glavi”, da zamišljate i vizualizujete vaše mape.

 

Gde se treninzi održavaju?

Za sada radimo u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Nišu, Kragujevcu, Čačku, a od zime 2014/2015 krećemo i sa treninzima u Novom Pazaru i Sarajevu.

 

 Za prijavu na trening klikni na LINK