U mesecima završetka poslednje godine vrtićkog perioda pitanje koje najviše muči roditelje je da li je potrebno svoje dete pripremati za početak formalnog školskog obrazovanja. Pored  niza pregleda zdravstvenog stanja  i kognitivnih sposobnosti  propisanih zakonom da li je potrebno učiniti nešto više kako bi se sedmogodišnjaku prvi smeštaj u školsku klupu učinio lakšim?


Da, sa predškolcima zaista treba raditi! Postoji niz sposobnosti koje dete do sedme godine treba da usvoji, a koje su mu pak potrebne za sticanje novih veština u školi. Te u radu sa detetom baš od njih treba  i početi. 


1. Dete treba  jasno da izgovara i razlikuje svih trideset glasova srpskog jezika  

To znači da je govorno-artikulacioni razvoj deteta završen kao i da je sa govornog aspekta spremno za proces učenja čitanja i pisanja. 

Veoma je bitno da predskolac zvučno razlikuje slične glasove (S i Z, K i G, L i Lj, M i N i druge) kako se ne bi dešavalo da u diktatu zameni ili izostavi glas koji slabije percipira. 

2. Potrebno je da Vaš predškolac zna da broji i razume brojnu količinu 

To znači da broji bar do 20 kao i da postoji razumevanje da broj označava količinu nečega. Tada je spremno da uplovi u proces zvani računanje i osnovne matematičke operacije.

3. Da ima razvijenu sintezu i analizu fonema u reči

 Treba da bude svesno reči kao jedne celine koja nosi značenje ali da zna da se reč sastoji iz delova. Da zna kojim glasom reč počinje, koji glasovi su u sredini a koji na kraju reči (analiza fonema u reči).

Ukoliko bismo umesto reči PAS, rekli P–A–S , dete treba da zna da pauze između rečenih glasova ukloni i prepozna reč koja nosi značenje (sinteza fonema u reči).
Ove sposobnosti omogučavaju detetu da započne uspešan razvoj  veština čitanja i pisanja. 

4. Dete treba da zna da ispriča priču u slikama 

Kroz analizu slika predškolska deca stiču sposobnost opisivanja i stvaranja relacija između objekata sa slike. Pričanjem  priča u slikama podstiče se razvoj logičkog razmišljanja, narativnih sposobnosti, kreativnost i jezički razvoj – naročito bitan za učenje gramatičkih pravila jezika.  Ove aktivnosti daju uslov kasnijem prepričavanju pročitanog teksta, shvatanju njegove suštine i pisanju sastava. 

5. Dete treba da pravilno drži olovku i ume da napiše ograničene uspravne i kose linije na papiru 

U prvim mesecima prvog razreda deca nauče da pišu sva velika i mala štampana slova ćirilice. Ovo zahteva intenzivan rad već na početku. Stoga je dobro još pre septembra raditi grafomotorne vežbe spajanja tačaka, docrtavanja delova crteža, popunjavanja isprekidanih linija, kako bi  Vašem predškolcu koordinacija pokreta ruku pri pisanju postala zrelija a rad olovkom nešto uobičajeno. 

Uporedo sa razvojem grafomotorike treba vežbati finu motoriku i koordinaciju prstiju. Ove aktivnosti je najbolje sprovoditi kroz igru npr. Nizanjem perli na strunu, ubacivanjem kamenćića u flašu sa uskim otvorom,  slaganjem sitnijih puzli, igrama sa kockama i drugim.

Za poboljšavanje tonusa mišića ruku i njihovo ojačavanje poželjno je raditi vežbe prstiju koje se sastoje u podizanju svakog prsta leve i desne ruke ponaosob, pazeći da se ostali prsti ne podižu sa podloge.

Ukoliko primetite da dete ima izrazitiju teškoću sa bilo kojom od navedenih sposobnosti uprkos kontinuiranom radu kod kuće, obavezno se obratite logopedu koji će detaljnim pregledom utvrditi uzrok i otpočeti tretman u cilju bolje pripremljenosti  za školu. 

U Školi intelektualnih veština rade logopedi koji će adekvatno odgovoriti na još pitanja vezanih za razvoj dečijih sposobnosti u predškolskom i drugim periodima razvoja te nam se možete obratiti putem e-maila ili facebook stranice škole.

Srdačno,
specijalni pedagog - logoped Slađana Antić

Kontaktirajte nas

Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*

Pročitajte još:

Pet nerealnih očekivanja u učenju

Piše: Igor Rakić, osnivač Škole intelektualnih veštinaU svetu učenja postoji minimum pet nerealnih očekivanja koja imamo prema deci, sebi, pa i prema...


RODITELJ U IZOKRENUTOM SVETU

Ovo je dugačak tekst koji ne nudi instant rešenja. Namenio sam ga roditeljima koji učestvuju u ovogodišnjem Tesla Kids programu čiji je cilj da učenici...


Kakve veze imaju stepenice sa učenjem?!

Piše: Iva PopovJedna grupa naučnika u Štokholmu, u Švedskoj, uradila je eksperiment na temu sticanja zdravih radnih navika, čak iako su neke od tih n...


Copyright © 2017 Uči lako saznaj kako. Sva prava zadržana. Izrada sajta - GW :: Optimizacija sajta - WBS