Doza kofeina nakon sesije učenja može da potpomogne osnaživanju dugotrajne memorije. Kofein deluje kao mentalni lepak koji fragmente sećanja fiksira i sprema za dugotrajn skladištenje u memoriji. Do ovog zaključka je došla grupa naučnika Univerziteta "Džon Hopkins", na čelu sa Danijelom Borotom koji se bavio proučavanjem uticaja ovog alkaloida na kognitivne sposobnosti. Ne umanjujući potencijalna štetna dejstva ovog jedinjenja na ljudski organizam, želimo da uokvirimo i njegove pozitivne osobine, koje svaki od studenata koji voli uživanje u kafi ili čaju može da iskoristi za poboljšanje svojih memorijskih sposobnosti.


Kofein

Kofein je kristalni alkaloid koji danas važi da najzastupljeniji legalni neurostimulator na svetu. Njegova dejstva su otkrivena pre više hiljada godina u Etiopiji, kada je jedan seljanin primetio kako njegove koze, kada brste žbunove kafe dobiju posebnu energiju i poletnost. Danas se prirodno dobija iz zrna kafe i listova čaja. Još ga nazivaju tein i guaranin, jer se dobija i iz biljke guarane. Ovde možete da pogledate kratak film o kafi (titlovano):


Iako ga većina, skoro svakodnevno koristi, malo ljudi zna kako zapravo kofein deluje...

Kofein inhibira (umanjuje dejstvo) adenozina, materiju koja u mozgu blokira lučenje noradrenalina, hormona koji pospešuje budnost i operativnost mozga. Kada popijemo kafu mi otvaramo vrata noradrenalinu i um podižemo na malo viši nivo operativnosti.


200 mg Kofeina

Članovi istraživačkog tima probali su da kod 160 ispitanika starosti od 18 do 30 godina primenjuju dnevne doze kofeina od 100mg do 300mg i došli su do zaključka da najbolje rezultate u povećanju memorije postižu ispitanici koji su kofein uzimali nakon učenja ili na samom kraju ovog procesa. Takođe, došli su do saznanja da najbolje efekte po sećanje ima doza od oko 200mg kofeina (što odgovara dve i po espresso solo kafe u Starbaksu). Količina od 100 mg kofeina ne utiče na poboljšanje pamćenja. Ukoliko konzumiramo više od 300 mg, ove materije, osim naravno drugih posledica, samo povećanje mentalnih sposobnosti se neće desiti. 


Deluje na Konsolidaciju Sećanja

Primetili ste da su istraživači pomenuli da se kofein uzima nakon učenja... Zašto baš u ovom momentu.

Proces kreiranja sećanja ima tri faze: 

  1. Kodiranje - kada svesno unosimo informacije u svoju memoriju i gde najviše mogu da pomognu memorijske tehnike
  2. Konsolidaciju - proces koji dolazi nakon svesnog učenja, inkubaciju, tokom koje mozak sam, bez našeg svesnog upliva vrši "lepljenje" fragmenata sećanja. 
  3. Prisećanje - proces ponavljanja neuralnog puta i učvršćivanje neuralnih veza napravljenih između neurona

Kofein imo svoje puno dejstvo i ulogu u drugoj, fazi konsolidacije ili učvršćivanja sećanja, te zato studije pokazuju da najolji efekat na prisećanje imaju oni učesnici eksperimenta koji su ga uzimali nakon učenja.


Kontaktirajte nas

Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*

Pročitajte još:

Zašto nam uvek treba “samo dva dana više” za učenje nego što imamo?

Među učenicima i studentima najbrojniji su oni  koji spadaju u red “kampanjaca”.Oni imaju nekoliko zajedničkih osobina: odlažu početak učenja, kada počnu da uče – uč...


Kako lektira oblikuje našu psihu?

Nakon studije o uticaju čitanja na formiranje neuralnih strukutra u mozgu počinjem dosta ozbiljnije da posmatram fenomen “obevezne lektire” koju imamo u osnov...


Sloboda vs Ograničenja

Da li se nekad zapitate kakav je osećaj biti slobodan?Mislim da ne razmišljam o tome dovoljno često… ipak ovih dana više nego inače…Zavisi iz ...


Copyright © 2017 Uči lako saznaj kako. Sva prava zadržana. Izrada sajta - GW :: Optimizacija sajta - WBS