Ovo je dugačak tekst koji ne nudi instant rešenja. 

Namenio sam ga roditeljima koji učestvuju u ovogodišnjem Tesla Kids programu čiji je cilj da učenicima od III do VIII razreda promeni perspektivu i da odeđeni set alata za učenje. 

Mislim da bi bio koristan bilo kom roditelju i savetujem Vam, barem onima sa čvršćom voljom - da ga pročitate i da izdržite do kraja. Jel koliko god bio naporan ovaj tekst organizaciona šizofrenija koju sada osećamo kod naših kuća i poslovno, privatno, porodično, od roditelja i tazbine otuđenom odnosu je sigurno daleko veća. 

Na njegovom kraju, ali nemojte da preskačete red, imate tri videa koja sam snimio o Organizaciji u vreme korone. Pogledajte ih. Traju pristojnih 45 mn, ako se ne varam. Verujem da ćete u njima naći poneku korisnu stvar koju sam uspeo da skupim u ovih 20 godina rada i uzgoja mog malog čopora od 4oro dece. 

Budite mi zdravo - ko god i gde god da ste.


____________


Biti roditelj u “izokrenutom” svetu

Piše: Igor Rakić

Beograd, 27. 3. 2020

 

Ova poruka je za razliku od prethodnih suštinski namenjena Vama i vašim unutrašnjim dinamikama u vezi sa novim okruženjem u koje smo naprasno stavljeni. 

Svi redom od vas bezmalo 50 roditelja koji su ostali u ovogodišnjem Tesla Kids programu, kako oni koji stižu da vežbaju tako i oni koji govore da ne mogu da stignu - svedoče o kako se porodično i profesionalno nalaze u stanju krize i kako ne mogu da postignu stvari kako su zatrpani, sve je pomešano - deca, posao, domaći, e-učionice i policijski čas… Sve to osim što nesumljivo jeste jedna organizaciona kriza ima dublji lični koren i zbog toga sam odlučio da uradimo nekoliko sledećih stvari.

Nameravam da izmenim Tesla Kids program, tako da olakša učenje na daljinu u kućnim nestrukturiranim uslovima. Takođe proširiću ga i na roditelje tako što ću početi da pravim materijal koji će biti tu da vas  podrži u prolasku kroz vanredno stanje. Iako shvatam da pripadamo naciji koja se klasifikuje kao ona koja ne odustaje, radi stvari iz inata, nikada nema dovoljno vremena i  većunu stvari zna sama - ponudiću Vam neke ideje - pa vi vidite da li imate koristi od njih. U svakom slučaju treba da znate i bez imalo stida prihvatite - bes, strah, anksioznost, frustracija, panika i blokiranist su sasvim normalna osećanja kojim naš mentalni sistem želi da prevaziđe stanje koje naz uzurpira. Naredna priča treba da nam pomogne upravo u tome, tj da bude prvi korak ka rešavanju stvari...

 

Upsidedown* (izokrenuti svet)

(*termin iz serije “Stranger Things” )

Pretpostavljam da bar deo Vas može da uoči kako je, za manje od dve nedelje, naš život nije promenio samo tokove i rutine - nego čitavo agregatno stanje sveta oko nas. Dobili smo nova pravila i zadatak da ih postignemo. Životni sistemi većine su počeli ili će uskoro početi da se survavaju ka entropiji - što je fizička mera za haos. Mi smo, izbačeni iz sopstvene zone konfora dobili evolutivni izazov da oko novih uslova života napravimo sistem. Jedan prijatelj, doktor sociologije bi “stručno” rekao: “Sve je sje****, svi smo sje***, ko preživi pričaće…”  

Razmišljanje koje sledi delim sa Vama ne samo kao konsultant. Čak, prvenstveno govorim kao roditelj četvoro dece koji je, pored znanja i veština koje bi trebalo da pomognu baš u ovakvim situacijama, imao prilično velike turbulencije dok nije uspostavio put ka nečemu sto verujem da je stablina životnoa konfiguracija. Namerno, kažem put, zato što se čitav sistem življenja ne može promeniti našom odlukom ili, još manje odlukom nekog državnog organa. Pred nama je niz stepenika ka dole i gore preko kojih ćemo, hteli mi to ili ne, biti promenjeni. Pitanje je samo da li ćemo kao konačan proizvod te promene imati nešto što nam se sviđa ili ne. U svakom slučaju, put do tog odredišta neće biti prijatan i svako od nas će morati da ga prođe.

Pa da počnemo...

Koliko god jednostavno “na papiru” bilo kazati: “Radimo od kuće, deca su sa nama i uče na daljinu…”, sada smo više nego svesni svih negativnih aspekata koje nam nosi promena rutina koje smo imali do pre par dana.

Vidite, nas je dvoje - i Nataša i ja koji se bavimo razvojem dece kao životnim pozivom i opet imamo probleme. Malo je reći "problem" da se prilagodimo - to što osećamo i iskušavamo nije jedna reč već čitava papazjanija osećanja, misli, stanja, unutršnjih i spoljnih uzvika, molitvi, agonija i psovki.

 

Novo Agregatno stanje života

Koje je to novo agregatno stanje - koje će neminovno uticati na naš dalji život i odnose? To je jedan hibrid vraćanja inokosne porodice i uspostavljanje digitalnih odnosa sa ostatkom sveta. Pa imali smo porodicu i do sada, kazaćete. Komunicirali smo u digitalnom svetu. Da li je baš tako?

Odnosi u inokosnoj porodici kao zbir dve generacije roditelja i dece us nakon 2000-te godine počeli da se dezintegrišu. Neke promene su se desile, a da ih nismo ni primetili. Tako nekada sebe uhvatimo da od naše dece očekujemo da razmišljaju kao mi i imaju sposobnosti koje smo mi imali u njihovom uzastu, ne uzimajući u obzir da su odrasli u potpuno drugačijem okruženju. Mi smo odrasli u analognom stvarnom svetu koji je postojao u predmilenijalskim porodicama 80tih i 90tih godina XX veka, a naša deca u digitalnoj ili izmešanoj realnosti porodica novog doba. Mi smo naše porodice napravili u modernom vremenu i one imaju mnogo novih veština i rutina i prirodno nemaju one koje smo imali pre 30 godina. Šta je to promenjeno što nam danas u uslovima izolacije i boravka u stanu sa porodicom 24h dnevno smeta:


  • Nestale su porodične rutine - Koliko nas u sadašnjim porodicama  ima razvijene porodične rutine kojih se sećamo iz svojih bioloških porodica. Da li se sećate kada ste se kupali, gledali “Bolji život” ili “Porodično Blago”, kada ste išli kod rodbine ili kada ste gledali film, šta ste radili za Novu Godinu ili u ponedeljak ujutro. Danas su sve stvari Ad Hoc - sve se radi od slučaja do slučaja i sve je promenljivo. Problem je u tome što mozak voli promjenjivost kao izuzetak - tada luči hormone zadovoljstva. Kada promena postoji pravilo - proizvodimo kortizol - hormon stresa.

  • Nestala je podela poslova - koliko danas imamo jasnu podelu poslova (ne misleći pri tome na muške i ženske) u kući - da li su oni definisani i vremenski dodeljeni članovima porodice kao što je to bilo 80tih? 

  • Opušteno zajedničko vreme - Da li ste kao mali imali “pundravce” - gde ćemo danas da idemo? Bili smo kod kuće - i to je bilo normalno.  

  • Otpornost na dosadu - da li je dosada bila prâvo tokom 80 tih? Da li je nekoga zanimalo to što “ne znaš šta ćeš sa sobom”? Mi smo danas zarobljenici dosade koja, naravno, veoma brzo preraste u frustraciju, pa u bes i onda u kompletnu agoniju… 80 tih dosada nije bila pravo niti je izazivala neku dužnost.  Bila je privatna stvar svakog pojedinca nezavisno od uzrasta. To što mislim da bi to i trebalo da ostane sada nije tema priče, ali znajte samo ovo da je dosada osnov kreativnosti...

  • Odsustvo definisanih vrednosti - Škola, Dobar posao, Krov nad glavom, Izvesti decu na put, Penzija - sve su to derivati tri vrednosti - Sigurnosti, Bezbednosti, Poštenja, Porodice. Ove vrednosti su nas pratile bar 100 godina. Koje su danas naše vrednosti? Koliko smo ih svesni? Kako ih komuniciramo sa sobom i sa decom?  

  • Stabilnost roditeljske figure - Ocu ili majci iz 80tih (iako je to kod ove generacije bilo pogrešno) bilo je normalno da budu uzor deci. Roditeljske figure su bile stabilne i njihova funkcija je bila da samim svojim postojanjem i rutinama vaspitaju decu da se prostim oponašanjem uvežbaju i osamostale. Danas, u velikom broju slučajeva imamo dezorijentisane roditelje koji, osim osnovnim vrednostima i veštinama decu ne mogu da pripreme za samostalni život, jer nemaju pojma kako će izgledati svet ni za narednig godinu, a kamoli za 15 ili 20 godina 

  • Stabilnost porodice - tolerancija je bila jedna od osnova porodice 80 tih. Naravno, nekada afirmativna, a nekad pogubna kao kod nasilja u porodici ona je bila amortizer koji je umanjivao porodične neravnine. Koliko danas, na nivou društva imamo tolerancije i trpeljivosti? 

  • Sami svoji majstori - Od čuvanja dece do svih aktivnosti, rođendana, zabave, danas mnogo stvari delegiramo eksternim izvođačima (koji su, da primetimo najpogođeniji ovom krizom). Realno mi jesmo sposobni da radimo sve ove stvari - ali će dok ne postanu rutine one iziskivati mnogo truda i razmišljanja, učenja uklapanja, itd.

  • Principijelnost i Mančmelou - Način vaspitavanja je 80tih, zbog malo varijabli koje su nas okruživale, bio jedan jednostavan menadžerski proces u kojem je trebalo da budemo principijelni i da teramo decu da rade nekoliko stvari da bi nam porodica bila mirna. U svetu postindustrijske ere, gledamo kako popuštanje i ugađanje postaju dominantan način vaspitavanja - kako zbog osećanja krivice roditelja (često neosnovanog), tako i zbog osećanja nemoći roditelja

 

Dakle, sada kada dolazi do potrebe da restituiše deo porodice iz 80tih gde treba da postoje kućna podela poslova, rutine, autoritet i podređenost, razumevanje i tolerancija - koje ne možemo da “skinemo sa interneta i instaliramo”. Promene koje su neminovne, iza sebe ostavljaju vakuum koji na kratak rok ima sav potencijal da eskalira i da jednu porodicu zarobljenu u četiri zida razori emocionalnim uraganom. 

 

Digitalno društvo - ovde je problem daleko manji. Mi uvežbavamo internet način života, kako ga je nazvao Frenk Feder u knjizi “Prozumentska Vebolucija”, već godinama. Kao Generacija X se jako dobro snalazimo u njoj. Generacija Y poznatija kao Milenijalci su rođeni u digitalnom svetu i imaju neka sećanja na analogni svet, a Generacija Z (Gen-Zee) su prvi digitalni domoroci kojima mozak radi potpuno drugačije nego naš. E sad, ovde postoji problem koji je, kako smo rekli daleko manji jer je, u principu, tehničke prirode. Upotreba Digitalnih Učionica i administracija učenja, ali i paralelno sve to isto u biznis svetu su nešto što sada usvajamo kao proceduru u što će ubrzo biti automatizovano. Dakle, jeste neprijatno, ali je prolazno. Patogeno je samo pitanje koliko nas digitalne frustracije guraju ka porodičnim konfliktima i koliko nam otežavaju život. 


Ono što sam namerio da uradim je da iskoristim ideju koju imam i koju evo Nataša i ja testiramo na sopstvenoj porodici podelim sa vama i ponudim vam ideje, procedure i rešenja koja bi mogla da vam daju dovoljno fleksibilnosti da sa što manje problema prođete kroz ovaj period. Ideja, naravno nije moja. Pročitao sam je negde 2003. Godine u pomenutoj knjizi o Web stilu života (Potrošač Budućnosti i Prozumentska Vebolucija) koju je napisao futurolog i bankar Frenk Feder koji živi u divljini blizu Vankuvera sa ženom u četvoro dece kojan su se tada školovala kod kuće. Kako Frenk kaže - novi webstajl života okupiće porodice oko novog “ognjišta” porodičnog servera (koji će zameniti TV koji je zamenio radio, a ovaj vatru) preko kojeg ćemo biti povezani sa svetom (još uvek nisu bili prošireni wifi uređaji) - živećemo kao pećinski ljudi u svojim visokotehnološim pećinama, a na našim mobilnim telefonima, kako se budemo vozili po gradu iskakaće reklame koji su proizvodi koje volimo na popustu u blizini, a mi ćemo ih klikom naručiti i platiti elektronskim novcem, baš kao što ćemo upravo upaliti svoju mašinu za sudove preko telefona i pozvati hausmajstora da nam zameni sijalice.


Zapamtite - život nije moguće predvideti, moguće je samo da naučimo šta želimo, da imamo volju, da krenemo u akciju i da naučimo kako da budemo fleksibilniji od života. Dakle, budimo fleksibilniji od života ili kao što bi Brus Li rekao “Be Water My Friend”


EVO IH LINKOVI KA VIDEO PREDAVANJIMA:

(1) DEO 1 https://drive.google.com/file/d/1otUTdWuyFQjk50qA6q2THJZ_MILVPW8N/view?usp=sharing

(2) DEO 2 https://drive.google.com/file/d/1pXceFcrcap8CnKMJ7g9MU8E7_BeIxXD7/view?usp=sharing

(3) DEO 3 https://drive.google.com/file/d/1p5e0pch9E5lrszsu5X7U28d28LPdj7wY/view?usp=sharing

Kontaktirajte nas

Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*

Pročitajte još:

Budućnost učenja

“Samo kritikuješ, daj nešto konkretno šta treba uraditi”. E pa evo u ovom blogu ću ukazati na neke aspekte koji mogu da se uvedu u &scaro...


Da li su neka deca predodređena za uspeh?

Možda ste primetili kako ljude možemo da klasifikujemo u dve grupe - one koji odmah žele da priušte neko zadovoljstvo i oni koju imaju disciplinu da čekaju, pa da ...


U Srbiji trenutno živi oko 900 dece sa sposobnošću da promene svet koji poznajemo!

Jana ima 8 godina. Na Evropskom Prvenstvu je osvojila 10-o mesto odmah nakon ekipe od 10 Ruskinja. Sad, razlika je u tome što Ruskinje već 4 godine svakodnevno vežbaju sa...


Copyright © 2017 Uči lako saznaj kako. Sva prava zadržana. Izrada sajta - GW :: Optimizacija sajta - WBS