Ako zaista želite da dobro uložite u neku edukaciju za razvoj sposobnosti vaše dece predškolskog uzrasta, postoji nekoliko uslova koja moraju da se ispune da bi neki trening bio funkcionalan, a ne samo “šarena”, lepo dizajnirana i zvučnim rečima objašnjena igraonica.

Dakle, ako ne želite da preplaćujete zabavu vaših mališana izanalizirajte ove četiri stvari:

 

1. Rezultat programa

  • Zapitajte se koji rezultat želite i jasno ga iskomunicirajte sa školicom.
  • Proverite da li u školi postoji metodologija merenja početnog stanja veštine, da li se kontinuirano prati i sa Vama komunicira napredak, te da li postoji završna evaluacija.
  • Nemojte da se zadovoljite izjavom da postoje ulazni testovi, nego tražite po dubini šta se i kako testira.


2. Trajanje i dinamika programa

Ne postoji dobar program za decu koji ne traje bar 90 dana. Takodje, program mora da se odvija bar 2 puta nedeljno i jedan “čas” sme da traje do 45 minuta efektivnog rada.

Ovaj parametar nije modni hir nego posledica nekoliko neurofizioloških fenomena prema kojima se jedna navika formira sa repeticijama na maksimum tri dana u periodu od oko tri nedelje. Posto jedna veština obuhvata stotine mikroponašanja i desetine strategija, našem mozgu je potrebno bar toliko treninga da bi napravio trajnu promenu u vidu novih automatizovanih veština. Takođe, zbog fon Restorfove krive učenja sam segment bi trebalo da traje do 45 min, sve preko toga je lutanje pažnje i vodi ka dugoročnoj demotivaciji. Uvek, uvek pitajte koliki je procenat starih polaznika iz prošlih godina.


3. Veličina grupe

Napredak u usvajanju bilo koje veštine je dobar kada imamo priliku za individualni rad, ali zbog potrebe socijalizacije i efekta transfera znanja u grupi ipak je sjajno raditi sa više mališana. Medjutim, najveća grupa koju jedan predavač može da opsluži, da vodi računa i prati svako dete je OSAM. Samo sa ovim ograničenjem možete da budete sigurni da neko zaista prati vaše dete. Znači, pitajte i dobijte garanciju, a potom insistirajte na veličini grupe. 

Za grupe starije od 8 godina i mlađe od 13, u redu je da grupa bude veća od 8, ali opet mora da bude manja od 18 polaznika.


4. Prilagođavanje programa

Ne postoji program koji odgovara svakom detetu, a tvrdnja da je u redu da se program menja jednom godišnje ili na više godina, kakav je slučaj kod određenog broja franšiza je veoma upitna. Ne napreduje svako dete ili grupa istom brzinom. Zbog toga je veoma važno da znate kakva je praksa prilagođavanja programa razvoju vašeg deteta - ako mu je potrebno više pažnje ili usvaja veštinu brže od plana.

Opet, pošto većina tvrdi da to radi, pitajte školicu kako se to program prilagođava potrebama Vašeg deteta, kako to rade i na osnovu čega. 

Znamo da se danas zbog potrebe roditelja za ranim razvojem dece javlja desetina organizacija koje nabave bojanke i šarmantne animatore i daju sebi pravo da se nazivaju programima razvoja. Ovim putem, nakon više od 25,000 polaznika i dovoljno iskustva u jednoj oblasti razvoja želimo da uputimo poruku roditeljima da bilo da biraju školu jezika, sporta, umetnosti, ili intelektualnih veština pažljivo analiziraju ova četiri parametra pre nego što donesu odluku. Najskuplji resurs i jedini bespovratni je vreme. Na Vama je da gledate kako ćete ga i kome pokloniti.


Kontaktirajte nas

Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*

Pročitajte još:

RODITELJ U IZOKRENUTOM SVETU

Ovo je dugačak tekst koji ne nudi instant rešenja. Namenio sam ga roditeljima koji učestvuju u ovogodišnjem Tesla Kids programu čiji je cilj da učenici...


Pet nerealnih očekivanja u učenju

Piše: Igor Rakić, osnivač Škole intelektualnih veštinaU svetu učenja postoji minimum pet nerealnih očekivanja koja imamo prema deci, sebi, pa i prema...


Magija Zvuka

Upravljanje Moždanim Talasima Pomoću ZvukaI dok se nekome čini da upravo otvaram temu “na rubu znanosti”, želeo bi da sa Vama podelim neka saznanja do kojih s...


Copyright © 2017 Uči lako saznaj kako. Sva prava zadržana. Izrada sajta - GW :: Optimizacija sajta - WBS