Čitanje kao da je postalo luksuz. Većina ima hiljadu izgovora zašto ne čita – studenti studiraju, radnici rade, nezaposleni se zaposljavaju, mame se mamiraju, dede i babe šta već… Svi negde žure, nesvesni važnosti čitanja i za njihov fakultet, posao, roditeljstvo, traženje smisla i životne sreće.

 Moj savet je da koristite “rupe u rasporedu” – u autobusu, čekaonici, na Trgu republike dok čekate nekog, umesto da besnite jer kasni (to ce pomoći i vašem prijateljstvu, jer ćete izbeći nepotrebnu svađu sa prijateljem).Sledi spisak 6 dela koje nemaju preko 100 stranica i koje možete začas pročitati dok nešto čekate. Veliki deo života provedemo u čekanju – pa nek bude konstruktivno (“ja rastem i na šalteru”).

Molijer – “Mizantrop” – (Pdf verzija – 59 str. – Ova komedija namenjena “daskama koje život znače” podsmeva se društvenoj laži, pritvornosti i gluposti. Glavni lik mizantrop(čovekomrzac) mrzi sve ljude zbog njihove osrednjosti, lažnog elitizma, površnosti etc. (Preporuka: Istoimenu predstavu možete pogledati u “Narodnom pozorištu”, koje, pretpostavljam znate da se nalazi pored one “bespotrebne” plaštom pokrivene zgrade na Trgu (Narodni Muzej). Reditelj Egon Savin radnju predstave prebacio je u savremeno, informatičko doba. Od Molijera možete pročitati i presmešnog “Tartifa” koja osim što zabavlja kritikuje licemerje i slepu religioznost (Svim „bojama namazani“ sveštenik „verom“ zaslepljuje domaćina jedne porodice i pokušava da zavede njegovu ženu, zbog novca  se oženi njegovom ćerkom i još mnogo toga).

Borisav Stanković – “Uvela ruža” ( 17 str.) (autor „Nečiste krvi“ i „Koštane“ sa kojima smo već imali prilike da se susretnemo u školskim klupama) –  Motiv zabranjene i nedostižne ljubavi utkan je u pripovetku “Uvela ruža”. Etika društva i materijalni interes porodice se suprotstavljaju ljubavnim osećanjima dvoje mladih i postaju uzrok njihovih nesrećnih sudbina, promašenih života… Možda najveličanstveniji opisi prirode zabeleženi su u ovoj pripoveci.

Henrik Ibsen – “Nora ili Lutkina kuća” – feministička drama, o naizgled skladnom braku i položaju žene u njemu, pitka i lagana za čitanje. Od istog pisca pogledajte i “Hedu Gabler”.

Dostojevski – “Zapisi iz podzemlja” – (48. str.) – O težnji čoveka da bude “veliki u očima drugih”, unutrašnjim konfliktima, slobodi izbora… Nemoguće je da se nepoistovetite sa mnogim rečenicama ove knjige.

Ivo Andrić – “Priča o Vezirovom slonu i ostale odabrane” – (reč je o odbaranim pripovetkama tako da celo izdanje ima 473 str., ali vi možete pročitati po pripovetku pred spavanje). U centru priče su stanovnici Travnika koji svoj bes upravljen ka veziru iskaljuju na njegovom nedužnom slonu. Govori o stradanju nevinih i kukavičluku i bedi naroda koji nije spreman da se suprotstvi svojim čelnicima. (“Prokletu avliju” ako ste preskočili u srednjoj skoli obavezno pročitajte 🙂 )

Šekspir – “Otelo” – oduševicete se likom dvoličnog, ciničnog Jaga. Drama o ljubomori, osveti, strasti i „zločinu iz strasti“. Nenametljivo se dodiruje i rasizma. Šekspir je poznat po svom širokom opusu, ali nezaobilazne su i: tragedije – „Hamlet“ „Kralj Lir“ i „Magbet“ i meni posebeno draga komedija „Mletački trgovac“ (koja već duže vreme „živi“ na sceni JDP-a i uveseljava gledaoce iz sezone u sezonu.)

Čitaj – ne postoji izgovor!Kontaktirajte nas

Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*

Pročitajte još:

HRANA ZA MOZAK – jelovnik u vreme ispita

Za svežu hranu, mislim da je dobra, ne zbog veganskog pomodarstva, nego zato što mi samo tako mozak radi SAVRŠENO.1. Počneš sa 400 ml tople limunade ...


Igroučenje

Igra je važna za Učenje, Učenje je važno za igruPiše: Julija Milovanović, pedagog saradnik u Školi Intelektualnih veštinaDa li se i vi rado sećate lu...


Zašto doniramo 3000 treninga “Brzog Čitanja”?

Nakon 9 godina rada i oko 15,000 obučenih Brzih Čitača želimo da grupi od 3000 ljudi poklonimo obuku na temu tehnika Brzog (ili kako više volim da ga zovem&nb...


Copyright © 2017 Uči lako saznaj kako. Sva prava zadržana. Izrada sajta - GW :: Optimizacija sajta - WBS