Piše: Mateja Opačić, trener u Školi intelektualnih veština


Kako do uspešnog života u 3 koraka


Kada neko tvrdi da mu nije potrebna organizacija ili da je već i sam bez nekog posebnog sistema odlično orgaizovan, to obično znači da ima jedan od sledeća dva životna stila.

– Stagnacija – Ustaljeni životni ritam, tačno se zna kada se šta radi i koliko. Svaki dan je isti kao i predhodni takav dana. Svaka nedelje slična predhodnim, svaki radni dan isti kao i drugi radni dani. Ovakav život može da funkciniše i da bude zadovoljavajući, ali na duže staze ovo je stagnacija. Ovakvim stilom života se ništa ne menja ne napreduje se ne postižu se ciljevi. U većini slučajeva postepeno se propada. Kad se ovim ljudima desi neka promena koja remeti njihov ritual dolazi do kašnjenja, zaboravljanja stvari i propusta u inače uigranom stilu života.
– U letu – Svaki momenat je nova prilika i nova šansa, sve se rešava u letu i zahvaljujući inteligenciji i snalažljivosti sve se nekako dobro reši. Zvuči zabavno i uzbudljivo ali kao i u prvom slučaju ništa se ne menja na duge staze. Mnogo započetih i ne dovršenih stvari, mnogo ideja i puno posla ali sa malo realizacije i dugotrajnih rezultata. Ove osobe možete lako prepoznati u tome što kasne na sastanke, kasne sa plaćanjima, sa rokovima. Često zaborave kad nešto obećaju jer ih je život odneo negde drugde.


Šta znači biti organizovan?


Ima mnogo različitih sistema organizacije vremena i obaveza. Ni jedan od njih nije loš, možda vam samo neki više odgovara. Ali korišćenje bilo kog sistema organizacije je bolje nego bez njih. Evo 3 stvari koje moraju da postoje u svakodnevnom životu da bi bili organizovani, da bi vaši dugoročni ciljevi bili ostvareni. Ovo je osnova svakog sistema organizacije.


  • Zapisivanje
  • Praćenje
  • Revidiranje

Zapisivanje! U extremnoj varijanti treba sve zapisivati. Svaki i najmanji zadatak, ideju, informaciju. Mnoge tehnike poput GTD (Get Things Done) propagiraju ovakav extremni pristup. Ovo se pre svega odnosi na dnevne detaljne todo liste. Razlog je jednostavan, na ovaj način mozak oslobađamo potrebe da razmišlja i da se priseća, sve je centralizovano, organizovano i zapisano, tako da mozak može fokusiranije i efikasnije da se bavi pojedinačnim zadacima koje treba uraditi u datom trenutku.

Praćenje! U extremnom slučaju znači zapisivati sve što je urađeno, kada je urađeno, koliko je trajalo, kako smo se tom prilikom osećali, itd… I tako za sve što radimo, zapisivati-pratiti šta jedemo i pijemo, zapisivati-pratiti svaki potrošen dinar, zapisivati-pratiti šta čitamo, šta smo učili, svaku stvar koju želimo da bude pod našom kontrolom, koju želimo da usavršimo, unapredimo treba pratiti-zapisivati.

Revidiranje! Čemu sva ova zapisivanja i praćenja ako od toga nemamo neke direktne koristi. A jedan od razloga zašto smo sve zapisivali i pratili je da možemo da radimo redovne revizije svih tih stvari. Da vidimo koliko nam je neka strategija uspela, da li ima rezultata, u čemu smo pogrešili da li možda nismo ispratili ustanovljenu strategiju ili sama strategije nije dovoljno dobra.

 

Zašto bi sve ovo radili?


Ni jedna uspešna kompanije ne funkcioniše bez strogih procedura šta kad treba raditi, bez detaljnih planova i koraka za realizaciju istih, niti bez evidencije svega što je urađeno. Sam zakon propisuje u određenoj meri ovakve stvari tako da ni jedna firma ne može da posluje a da ne vodi svoje knjige. Ovo se radi sa kompanijama i firmama jer se zna da bez toga može samo da se propadne. A zašto onda u ličnom životu ne funkcionišemo na taj uspešni način?


Većini ljudi ovakav pristup životu deluje jako komplikovano pa od toga odustane i prepusti se jednom od dva nabrojana stila života koji ne uključuju nikakve mehanizme organizacije. Međutim ovo ne mora da bude ovako extremno, može postepeno da se razvije sopstveni sistem.


Počnite od jednog aspekta vašeg života. Zdravlja, finansija, obrazovanja odaberite neki koji je vama najvažniji, i počnite samo sa njim. Definišite svoje želje u tom segmentu života. Zatim odaberite najvažnije želje, one čije ispunjenje će da napravi pravu promenu. Od tih želja kreirajte ciljeve. A onda primenite redovno zapisivanje, praćenje i revidiranje ali samo za ovu jednu životnu oblast. Kada vidite kako ste brzo i efikasno postigli rezultate u ovoj oblasti postepeno će te te iste principe da uvedete i u ostale segmente života.

Kontaktirajte nas

Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*

Pročitajte još:

Kako da odaberete dobru školicu za vašeg mališana?

Ako zaista želite da dobro uložite u neku edukaciju za razvoj sposobnosti vaše dece predškolskog uzrasta, postoji nekoliko uslova koja moraju da se ispune d...


Disleksija – iz ugla nastavnika i ujedno čoveka koji je ima (deo 1.)

Pre sedam dana, na jednom seminaru, upoznao sam devojčicu po menu Anđela. Nakon našeg prvog testiranja (testiranje brzine čitanja – broj pročitanih reči u je...


Budućnost učenja

“Samo kritikuješ, daj nešto konkretno šta treba uraditi”. E pa evo u ovom blogu ću ukazati na neke aspekte koji mogu da se uvedu u &scaro...


Copyright © 2017 Uči lako saznaj kako. Sva prava zadržana. Izrada sajta - GW :: Optimizacija sajta - WBS